Bulevardi 9C 34 FI-00120 Helsinki
+358 40589 7754
olli.ollila@pilgrim.fi

Kannoinko korteni kekoon globaalin ekokatastrofin pysäyttämiseksi vai jätinkö homman ”muiden hoidettavaksi”?

Auttaa yritystäsi ansaitsemaan luottamusta

Kannoinko korteni kekoon globaalin ekokatastrofin pysäyttämiseksi vai jätinkö homman ”muiden hoidettavaksi”?

Heräsin tähän kysymykseen katsottuani viime viikolla Before the Flood -dokumentin, joka vei katsojan todistamaan ilmastonmuutoksen vääjämättömiä vaikutuksia. Dokumenttia luonnehdittiin myös sodanjulistuksena suuryhtiöiden lobbausta ja ilmastonmuutoksen olemassaolon kieltäviä tahoja vastaan.

Jäin miettimään kokonaiskuvaa globaalin todellisuuden nurjasta kehityksestä, jonka toteutumista kaikki vastustamme, mutta jonka pysäyttämiseksi emme oikein tunnu löytävän tehokkaita ja konkreettisia keinoja.

Yksilötasolla toteutuu usein ”forget the big picture and concentrate on details” mikä on omiaan lisäämään tunnetta tekojen vaikuttavuuden vähäisyydestä isossa mittakaavassa.

Hallitsemme vaikuttamisen pelikentän – mutta pelaammeko palloa työn ulkopuolella?

Päivittäisessä työssämme me viestijät keskitymme niin kansainvälisten kuin kotimaisten yritysten, -yhteisöjen ja viranomaistahojen mahdollisimman eettisesti kestävien, faktapohjaisten toimintaperiaatteiden suunnitteluun.

Meille on itsestään selvää viestien & sisällön vaikuttavuus, vastuullisen kommunikaatiokulttuurin kehittäminen sekä ymmärrettävyydeltään tehokkaimpien keinojen ja kanavien määrittely. Näin rakennamme kestävämpiä toimintamalleja ja arvoja, jotka parhaimmillaan luovat kestäviä perusrakenteita positiiviselle tulevaisuudelle.

Teemmekö tätä myös yksilötasolla ympäristömme puolesta? Mielestäni emme! Tärkeät viestit hukkuvat sisällöltään sekavaan informaatiotulvaan.

Informaatio-övereistä järjettömään reagointiin

HS:n käsitteli 28.9. artikkelissa filosofi Markus Neuvosen ajatuksia mm siitä, kuinka ihmiset väsyvät informaation määrään. Hitaalle reflektiolle ja maailmankuvan rakentamiselle ei anneta enää aikaa, eikä sitä arvosteta. Aika, jossa elämme, on viisastumista vastaan.

”Sosiaalinen media opettaa ihmisiä järjettömään reagointiin, valheiden uskomiseen ja mielivaltaiseen käyttäytymiseen. Ihmisistä on tullut epäluuloisia tiedettä kohtaan. Tieteen tilalle on otettu tunneajattelua, ja se on huono juttu. Kaikkeen reagoidaan tunteella.” Neuvonen toteaa.

Pois aggressiivisuudesta – kohti huolellista sanoittamista

”Ajattelun ja viestinnän välillä todellakin on kytkös. Tässä on myös paradoksi: me emme puhu niin kuin ajattelemme vaan toisinpäin, ajattelemme niin kuin puhumme. Psykologit tuntevat hyvin tämän ilmiön. Jos ihminen on toistuvasti aggressiivisissa väittelytilanteissa, se syöpyy hänen ajattelutapaansa.”

Vastaavasti, jos opettelee asioiden huolellista sanoittamista ja analyyttista keskustelua, se vaikuttaa siihen, että oppii myös tarkaksi ajattelijaksi ja keskustelemaan paremmin.

Näiden asioiden sisäistämisen ei ole kovin vaikeaa. Tästä huolimatta tuntuu siltä, että myös me vaikuttamisen asiantuntijat voimme tehdä paljon enemmän kestävän kehityksen ja vaikuttavuuden saralla myös henkilökohtaisella tasolla.

Ainoastaan välittämällä voimme saada aikaan positiivisen muutoksen

Tunnemme tehokkaimmat vaikuttamisen kanavat, metodit ja sisällöt. Ainoastaan välittämällä voimme saada aikaan positiivisen muutoksen.

Asetan pitkän tähtäimen tavoitteekseni toimintamalleiltaan kestävien yritysten ympäristötarinoiden kertomisen verkkosivuillamme, parhaita tarinoita voidaan julkaista myös Vastuullisuusuutiset.fi sivustolla.

Kannustan kaikkia ympäristötyöhön panostavia yrityksiä pohtimaan omaa ympäristötarinaansa. Haluan kiinnittää huomiota toiminnan käynnistämiseksi heti!  Kiihtyvän ekokatastrofin jarruttaminen on pitkä prosessi ja onnistumisista kertominen kannustaa myös muita edistämään tärkeää työtä.

Olli Ollila

 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial