Monella yrityksellä on huutava tarve tuottaa kuvia. Kuvia tarvitaan omille sivuille, someen ja median käyttöön. Jos tuotteiden valmistaminen sattuu olemaan omaa alaa, ovat hyvät kuvat mediaviestinnän tärkeimpiä työkaluja ja omien somekanavien pääasiallista sisältöä. Silloin tarvitaan kuvausjärjestelijää eli stailistia.

Stailistihan on monen mielikuvissa semmoinen henkilö, joka laittaa pöydälle kiven, haarukan ja ihanan rustiikkisesti kuluneen säilyketölkin. Sitten valokuvaaja tekee oikean työn eli ottaa kuvan haarukasta.

Vietin pitkästä aikaa työpäivän stailaten, ja se on lähes yhtä rankkaa hommaa kuin isovanhempien kertomukset kouluajoista ennen kuin hevonen keksittiin. Kuvausjärjestelijän hommasta iso osa on kuvausrekvisiitan haalimista, roudaamista, purkamista, pakkaamista ja roudaamista takaisin. Tällä kertaa olin ovelasti ulkoistanut edellisen vaiheen ja tehnyt asiakkaalle vain listan tarvittavista tilpehööreistä.

Itse kuvauspäivänä lennähdin siis vain paikalle asiakasyrityksen kotikaupunkiin (yksityiskoneella muuten! Tai ainakin koneen ainoana matkustajana) ja käärin hihat. Yhdessä päivässä ehtii ottaa valtavan määrän erilaisia kuvia, joita voi käyttää ja tarjota erilaisiin tilanteisiin. Kuvaajamme mukaan päivän saldo oli yli 900 raakakuvaa!

Mitä kuvilla halutaan saavuttaa?

Huolellisella etukäteissuunnittelulla pääsee pitkälle, kun miettii valmiiksi ainakin seuraavat seikat:

  • Kenet kuvalla halutaan tavoittaa ja missä kanavassa? Tuotekuva halutaan useimmiten saada maksavan asiakkaan tietoisuuteen, ja tämä voidaan saavuttaa median, somekanavien tai omien verkkosivujen kautta. Medialla on kuvalle omat vaatimuksensa, jotka kannattaa huomioida, jos haluaa päästä esimerkiksi lifestyle- tai toimialajulkaisuihin mukaan. Mainosmielessä otettu kuva ei välttämättä mene mediassa läpi, mutta viestinnällisemmällä otteella tehty hyvinkin.
  • Mitä tuotteesta halutaan kertoa? Onko kyseessä uusi tuote? Mitä sillä tehdään? Missä sitä käytetään? Mitä lisäarvoa tuote luo käyttäjälleen? Kuva on helpoin väline tuoda esiin tuotteen ydinviestit.
  • Mitä muita elementtejä kuviin tarvitaan kuin tuote itse? ”Luonnollisessa ympäristössään” kuvattu tuote tuntuu uskottavammalta ja läheisemmältä kuin tyhjyydessä möllöttävä esine. Oikein valitut kuvausrekvisiitat ja kuvauslokaatio eivät vie huomiota pois itse tuotteesta, vaan luovat sille kontekstia.

Kuviin voi upottaa juuri niin paljon tai vähän rahaa kuin huvittaa. Voi lennättää huippukuvaajan Himalajalle ja asettaa tuotteensa siellä timanttipedille kuvattavaksi. Tai räpsiä kännykällä kuvat omassa vessassa, kun siellä on paras valo eikä omille sisällöille ole enää budjettia.

Yleensä näiden ääripäiden väliltä löytyy kustannustehokas vaihtoehto, joka ei ole riippuvainen säästä, vuodenajasta ja muista ulkoisista tekijöistä. Voi olla edullisempaa loihtia eri vuodenajat johonkin sisämiljööseen vaihtuvien tunnelmien avulla kuin pilkkoa kuvaukset moneen osaan saadakseen kuviin luonnon omaa kesä- tai talvifiilistä. Yksi tehokkaasti paketoitu kuvauspäivä voi tuottaa siis kuvat vaikka koko vuoden kuvatarpeisiin, toki toimialasta ja tuotteista riippuen.

P.S. Voit katsoa stailauspäivän kuvasatoa täältä. Jos kaipaat apuja kuvaideointiin tai stailaukseen, ota yhteyttä!

Share This